BSB Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği

(BSB)

BSB Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği (BSB), 1997 yılı Mart ayında İstanbul’da yapılan Ulusal Konferans ile  “sivil bir platform” olarak yola çıktı ve 2 yıl boyunca Türkiye’de belgesel sinema alanına dikkat çekmek üzere yoğun ve  çok çeşitli faaliyetler gerçekleştirdi.

5846 sayılı Kanunun 2936 sayılı Kanunla değişik 42 nci maddesine dayanılarak, Bakanlar Kurulunun 28.03.1986 tarih ve 86/10534 sayılı Kararı ile 28.04.1986 tarihli ve 19091 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Fikir ve Sanat Eseri Sahiplerinin Meslek Birlikleri ve Federasyonu Hakkında Tüzük”ün 8 inci maddesinde öngörülen şartları yerine getirerek BAKANLIK’a başvuruda bulunan BİRLİK, 27.12.1999 tarihinde kurularak BSB SİNEMA ESERİ SAHİPLERİ MESLEK BİRLİĞİ adıyla faaliyetine devam etmektedir. BİRLİK merkezi İstanbul’dur.

BSB bugün bağımsız film üreten eser sahipleri, yönetmenler, senarist ve metin yazarları, üniversite öğretim üyeleri, TRT/ özel televizyon kuruluşları/ dijital platformlara  belgesel üretenlerden oluşan üyeleriyle Türkiye’deki belgesel sinemacılara ulaşmış bir yapıya sahip.

BSB’nin Birlik Tüzüğü’nde belirtilen kuruluş amaçları:

1) Kâr amacı gütmeksizin BİRLİK üyelerinin, toplu hak yönetimi ve müşterek menfaatleri doğrultusunda KANUN uyarınca hakların idaresi ve takibini, telif ve tazminat bedellerinin tahsilini ve dağıtımını sağlamak,

2) Üyelerinin sanatsal, sosyal, ekonomik, yasal özlük haklarına sahip çıkmak, mali ve manevi haklarını korumak, geliştirmek ve mesleğin saygınlığını koruyup geliştirmek ve üyeleri arasında birlik ve dayanışmayı sağlayarak yeni belgeselciler, belgesel sinemacılar, yönetmenler, yapımcılar, belgesel özgün müzik bestecileri, senaryo ve diyalog yazarları yetiştirerek, sinema ve belgesel sinema mesleki standartlarını oluşturmak,

3) Belgesel sinemanın gelişmesi, yaygınlaşması, benimsenmesi ve öğrenilmesi amacıyla kurs, seminer, konferans, panel, sempozyum, açık oturum vb. toplantılar düzenlemek ve bu doğrultuda çalışmalar yapmak.

4) Belgesel film yapımını teşvik etmek ve yapım için gerekli malzeme, ekip ve ekipman sağlanması için destek vermek.

5) Ulusal ve uluslararası festivaller, konferanslar, belgesel film gösterileri ve eğitim çalışmaları yapmak ve bunlara katılmak.

6) Mesleğin gelişmesi ve yaygınlaşmasına olanak sağlayacak bilgi, belge, proje, film vb. görsel malzeme arşivi oluşturmak, kitaplık ve videotek kurmak ve bunları ilgili yönetmeliğe göre yönetmek.

7) Üyeleri arasında iletişimi gerçekleştirmek ve birlik çalışmaları hakkında kamuoyunu bilgilendirmek üzere, belgesel sinema ve video filmleri ve DVD/CD-ROM vb. her türlü görsel malzeme hazırlamak, bülten, bildiri, gazete ve dergi yayınlamak, Internet’te web sayfası açmak, yayınlamak ve düzenlemek vb. İnternet, sosyal medya ve başkaca tüm yayın ağları içinde iletişim bağlantıları kurmaktır.

BSB, bir meslek birliği olarak sinema sektörünün yeniden yapılandırılması,yasal ve yapısal dönüşümlerin gerçekleştirilmesi ve üretim koşullarının iyileştirilmesi yanında Türkiye’de üretilen belgesel filmlerin uluslararası üretim ve dağıtım ağlarına  entegre olması için yollar açmak üzere ulusal ve uluslararası kapsamda proje bazlı çalışmalar yürütüyor. Bir yandan da Türkiye’de Belgesel Sinema’nın kuramsal altyapısını geliştirmek ve bu konudaki çalışmaları desteklemek – çoğaltmak, uygulama ile teori arasındaki bağı güçlendirmek amacıyla yayın faaliyetleri gerçekleştiriyor.

Belgesel sinema alanını nasıl tanımlıyoruz, 

neden ortak çalışmalar öneriyoruz? 

BSB, belgesel sinemayı, toplumların daha esenlikli bir gelecek tasarlamasında ve toplumsal hafıza boşluklarının doldurulmasında sivil kültürün hayat bulduğu önemli alanlardan birisi olarak tanımlıyor. Ve sivil kültürün serpilip gelişmesi için, üretim ve paylaşımda özgürleşmenin    zorunlu olduğunu savunuyor. Bu ortak paydada, olabilen en geniş kesimlerle birlikte yol almaya önem veriyor.

BSB, her şeyden önce belgesel sinemayı, bir sinema sanatı olmanın yanında bu işlevleri ile de tanımlıyor.

Bu amaçla:

Televizyonlar dışında gösterim alanları yaratıyor, yaygınlaştırıyor.

Belediyeler / Sivil Toplum Kuruluşları / Üniversiteler ile Türkiye coğrafyasına yayılmış festivaller gerçekleştiriyor,katılıyor. Söyleşili ‘Belgesel Günleri’ düzenliyor. (BSB’nin şu anda 3000 filmlik bir belgesel film arşivi var.)

Üniversitelerde konu ile ilgili bölüm öğrencilerine ve Türkiye’nin farklı yerlerinden gelen talepler doğrultusunda çeşitli gruplara (çevre, yerel tarih, kent belgeliği,sözlü tarih vb.) öğretim üyeleriyle işbirliği içinde atölye çalışmaları düzenliyor.

Gerek belgeselciler gerekse işbirliği yapabileceği Belediyeler/Sivil Toplum Kuruluşları/ Üniversiteler ile buluşuyor, ortak projeler geliştiriyor ve uyguluyor.

Sivil Toplum Kuruluşlarına kendi uzmanlık alanında  destek veriyor.Özellikle bu alanda çalışmalar yapmak isteyen gençlerin bilgi, beceri edinmeleri ve belgesel sinema alalanının etik değerlerini benimsemeleri için çaba harcıyor.